Helleputte Matthieu, 30 jaar en woonachtig te Sint-Truiden. Sinds kleine peuter al ben ik een dierenliefhebber en dierenvriend in hart en nieren. Met als resultaat dat ik mij ook al jaren inzet voor het welzijn van dieren. Met een 11 jaar ervaring met vrijwilligerswerk in het natuurhulpcentrum en al enkele jaren als de hondenvanger van het dierenasiel in Sint-Truiden was de volgende stap om zelf iets op poten te zetten om te proberen iets te kunnen bijdragen in het kader van dierenwelzijn. 

Natuurlijk hebben de jaren als vrijwilliger mij bloed zweet en tranen gekost, veel mooie maar ook veel minder mooie momenten mogen meemaken. Van inbeslagnames van honden tot het zoeken van een aangereden ree in het midden van de nacht, van een op hol geslagen paard op de weg naar een vastzittende kauw in een schoorsteen, van een vos in een strop tot een jong duif gepakt door een kat, een leguaan op een parasol of een slang in een schuur... en nog zooo veel meer. Elk avontuur was leerrijk op zijn manier. 

Onze Noorderburen lopen ver voor op het vlak van dierenwelzijn, en daarom wouden wij graag hun voorbeeld volgen en hebben wij bij deze de vzw 'Animal Rescue Service' uit de grond gestampt. Samen met enkele gelijk gestemde dierenvrienden hebben wij dit kunnen realiseren en zullen wij ons voor de volle 100% hiervoor inzetten om zoveel mogelijk te kunnen realiseren en sensibiliseren in het kader van dierenwelzijn.

 

Wat doen we?

Het transport verzorgen naar asielen, opvangcentra of een dierenarts. Eveneens zullen wij instaan voor het vangen van gewonden en gevonden dieren. Iedereen kan ons dus contacteren als u een dier in nood ziet, zowel op straat, als bij u in de tuin en dit 24/7. 

Wij kunnen ook het vervoer voor uw huisdier voorzien naar de dierenarts. Hiervoor kan u terecht op onze pagina 'vervoer naar dierenarts'. Wij kunnen u vrijblijvend een prijs via mail bezorgen van dit transport. 

 

Regio?

Onze thuisbasis ligt in Sint-Truiden. Wij zijn vooral actief in Zuid-Limburg (België) en Vlaams-Brabant. Maar dit houd niet in dat wij u niet te woord staan als u niet in deze regio's woont. Indien wij u kunnen helpen zullen we dit altijd op de beste manier proberen te doen. Indien nodig bezorgen wij u contactgegevens van andere instanties bij u in de buurt.

 

Welke dieren?

Voor elk dier zullen wij ons uiterste best doen de gepaste oplossing en hulp te vinden. Zowel gedomesticeerd, inheems of exotisch, elk dier in nood heeft recht op hulp! 

 

Nuttige tips:

  • Huisdieren

Bij het vinden van een hond of kat belt u best naar uw lokale politiedienst of de 101. In vele gevallen is er al iemand die zijn hond of kat heeft aangemeld als verloren en kunnen ze dus snel de eigenaar laten weten dat hun huisdier terecht is. Zo niet zullen zij de nodige dienst contacteren om het dier op te halen en zo de eigenaar te achterhalen. Indien u andere loslopende huisdieren (konijnen, cavia's, parkieten, papegaaien,...) opmerkt, aarzel dan zeker niet om ook contact met ons op te nemen.

  • Exotisch

We merken dat er meer en meer exotische dieren zoals hagedissen, slangen,... ontsnappen of gedumpt worden. Ziet u zo een dier? Probeer ze zeker niet zelf te vangen. Het is nooit zeker of het om een giftig of niet-giftig exemplaar gaat! Contacteer ons onmiddellijk bij het vinden van een reptiel. Indien u iemand iets ziet dumpen aarzel dan zeker niet om hiervoor melding te maken bij de politie! Ook via ons kan u melding maken en dan geven wij dit door aan de nodige diensten. 

  • Wilde dieren

Wilde inheemse dieren worden vaker gezien in stedelijke gebieden en rond wegen. Daarom komen ze soms in benauwde situaties. Aanrijdingen, vast in een draad, in een kippenhok, vast in een leegstaand zwembad of in een tuin het is bijna dagelijkse kost. Wees altijd voorzichtig met een dier dat ingesloten zit, benader het zeker niet! Dieren bezitten namelijk het 'Escape or Fight' principe, als ze niet kunnen ontsnappen moeten ze zichzelf beschermen.