Honden coaching en gedragstherapie

Helaas komen er meer en meer honden in het asiel terecht wegens miskoop, fout gedrag, agressie,... Daar willen wij proberen ons steentje bij te dragen! één van onze medewerkers stuurden we op cursus om zo meer te leren over de gedragingen en het opleren van honden. 

Ze begon met een cursus coaching om die te vervolledigen met een extra cursus gedragstherapie. Met glans slaagde ze hiervoor en bij deze kunnen we nu dus officieel zeggen dat we een gediplomeerd gedragstherapeut in huis hebben. 

Doordat we op elke moment van het leven van de hond willen kunnen ingrijpen als het nodig is, zijn er verschillende trainingen die we aanbieden:

Puppytraining

Bij het aanschaffen van een puppy komt natuurlijk veel kijken. Dit zowel voor de aankomst en natuurlijk als de pup er is. Er zijn veel regels waar de pup zich aan zal moeten houden en natuurlijk loopt dit niet altijd van een leien dakje. Een pup opvoeden vraagt tijd, moeite en energie.. De laatste jaren zijn pups ‘impulsaankopen’ geweest, hierdoor zijn er helaas ook veel in asielen terechtgekomen. Dit willen we ten aller tijden vermijden en daarom bieden we deze training aan.
De hondenschool voor pups start pas vanaf ongeveer 12 weken omwille van de nodige vaccinaties die ze dienen te krijgen. Maar helaas zijn er dan al veel kostbare weken verloren gegaan aan socialisatie en basistraining. Onder andere de regels des huize, wandelen, zindelijkheid, socialisatie naar andere dieren en mensen,…


Onze puppytraining:
· Voorbereidingen voor de aankomst
· Eerste dagen
· Eerste weken
· Zindelijkheidstraining
· Basiscommando’s
· Wandelen
· Socialiseren
· Extra training/oefenen/ evaluatie en bijsturing

Pubertraining

Een pup gaat over naar zijn pubertijd vanaf ongeveer 5-6 maanden en dit kan duren tot ze 1,5 à 2 jaar oud zijn. Dit hangt natuurlijk van hond tot hond af. Net zoals kinderen gaan ze dan beginnen tegenwerken, moeilijk doen, hun eigen zin willen doordringen,… Kort samengevat, alle voorgaande trainingen lijken verloren te zijn. Maar dit is niet het geval! Blijven trainen, nieuwe oefeningen, nieuwe prikkels,… allemaal dingen waardoor je hond zijn interesse zal blijven houden en gestimuleerd blijft.
Dit is voor het baasje meestal de ergste periode van de opvoeding en hier geven helaas ook veel eigenaars de moed op en belanden honden in een asiel. Ook hier willen we iedereen kunnen bijstaan
om deze periode zo goed en vlot mogelijk te overwinnen als gezin.


Onze pubertraining:
· Gedrag lezen/begrijpen
· Eerste weken
· Extra prikkels
· Nieuwe commando’s
· Extra wandelen met uitdagingen
· Extra training/oefenen/ evaluatie en bijsturing

Volwassentraining

Ook een volwassen hond leert nog steeds graag nieuwe dingen bij. Ook hun gedrag moet blijven gestimuleerd en opgevolgd worden. We verwijzen hiervoor dus naar onderstaande ‘asielhondentraining’ aangezien dit ook dikwijls volwassen honden zijn. Natuurlijk is er een verschil als deze hond al zijn heel leven in hetzelfde gezin woont. Hier kunnen de opties dan voor besproken worden tijdens een verkenningsgesprek.

Seniortraining

Bij een senior hond merken we dikwijls dat deze gewoon in huis liggen en zich de hele dag vervelen. Eigenaars gaan ervanuit dat een oude hond niets meer hoeft te doen en lekker lui mag liggen in huis.
Niets is minder waar. Ook de oude rakkers hebben nog graag hun oefeningen en stimulansen in hun dagelijkse routine. Maar natuurlijk wel aangepast aan hun ouderdom en eventuele gezondheid/ouderdomskwaaltjes. Ook hiervoor bespreken we de mogelijkheden tijdens een verkenningsgesprek ter plaatse.

Asielhondentraining

Een asielhond adopteren geeft een hele boel extra uitdagingen gezien deze honden meestal al een rugzakje met zich meedragen en een verleden hebben. Maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat ze geen perfecte vriend kunnen zijn voor jullie gezin!
Dikwijls is de achtergrond van een asielhond weinig tot niet gekend en hebben ze al een bepaalde leeftijd. Maar met oefening, intensief trainen en socialiseren op de juiste manier kan dit zeker allemaal
goedkomen.
Een asielhond in huis halen is een volledige heropvoeding. De hond is gewoon aan de manieren die hij in zijn vorige situatie kende (goed of slecht), commando’s zijn anders aangeleerd, weinig of helemaal
geen socialisatie,… Maar voor alles is een oplossing! Een asielhond heropvoeden tot de perfecte familiehond voor jou gezin zal extra voldoening geven aan het gezin, maar zeker en vast ook aan de
hond aangezien hij zich ook een deel van jullie familie zal voelen, een gevoel wat hij/zij misschien nog nooit gehad heeft… 

Ook hierbij kan u op een aangepaste training rekenen. We gaan kijken hoe het met de hond gesteld is op verschillende hierboven aangehaalde vlakken. Hierna kunnen we samen overleggen welke
trainingen jullie voor de hond willen voorzien zodat hij de ideale viervoeter voor het gezin word.
Heb je al langer een asielhond in huis en zit je toch nog met enkele vragen of probleemstellingen aarzel dan ook zeker niet om ons te contacteren!


Onze asielhond training:
· Voorbereidingen voor de aankomst
· Gedrag lezen/begrijpen
· Eerste dagen
· Eerste weken
· Basiscommando’s
· Wandelen
· Socialiseren
· Probleemgedrag?
· Extra training/oefenen
· Evaluatie en bijsturing

Wandeltraining

Een gezellige avondwandeling of een weekendje aan zee is de ideale uitlaatklep voor zowel baasje als de lieftallige viervoeter.. Maar wat als dit meer een ergernis is dan een plezier?!
Trekken.. Uithalen.. Zijn eigen zin doen.. Dan is het leuke weekend al weer snel voorbij..
Daarom gaan we ook een wandeltraining aanbieden!
Met tips en tricks leren we je omgaan met het gedrag van de hond op straat en andere openbare plaatsen. We doen dit natuurlijk met het zicht op het welzijn van de hond! Maar natuurlijk met het plezier dat het baasje moet hebben in ons achterhoofd. Wij willen ervoor zorgen dat jullie samen van die mooie momenten buiten kunnen genieten zonder stress.


Wandeltraining:
· Welk probleem?
· Leibandgewenning
· Eerste wandeling in eigen straat
· Opbouwen naar andere omgeving
· Opbouwen naar drukkere omgevingen

Gedragstherapie

Gedragstherapie gebruiken we vooral voor 2 soorten problemen:

- Gedragsproblemen: De zijn problemen die een hond heeft in zijn gedragingen waar iedereen, inclusief de hond zelf, last van hebben. Voor het welzijn van het dier is dit dus een zeer
belangrijke factor om mee om te gaan. Een voorbeeld hiervan is angst.

- Probleemgedrag: Zijn de problemen waar de omgeving van de hond zich aan stoort maar waar de hond zelf helemaal geen last of problemen mee heeft. Een voorbeeld hiervan is enthousiast opspringen bij bezoek.
Aan de hand van het lezen en begrijpen van het gedrag van de hond gaan we proberen uitmaken waar het probleem zich situeert en zo samen tot een oplossing te komen om het voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken.


Gedragstherapie:
· Angsten
· Verlatingsangst
· Vernielzucht
· Uithalen naar mensen en honden tijdens de wandeling
· Te veel energie
· Agressief gedrag
· …